Chrupiąca skórka i genialny środek. Tą pożywną, szybką przekąską będzie się zajadać cała rodzina
Przekąski mogą być lekkie i pożywne. Te drugie są nawet w stanie zastąpić kolację czy obiad. Gdy nie robicie tego zbyt często, taka zamiana nie zaszkodzi. A przyjemność jedzenia z pewnością będzie wielka. Jak może być inaczej, gdy pod warstwą chrupiącej panierki znajduje się pyszne wnętrze?
Z jakiego sera zrobić sycącą przekąskę?
Tą sycącą przekąską, którą chcę wam dziś zaproponować, są paluszki serowe. Z jakiego sera je zrobić? Najlepiej takiego o dość łagodnym smaku, który nie zawiera dużo wody. Dobrze sprawdzi się ser mozzarella w bloku (jest bardziej żółty niż biały). W czasie obróbki termicznej apetycznie mięknie, zachowując jednocześnie kształt. Do smażenia można też przeznaczyć goudę, która ma delikatny smak i równomiernie się topi, a także ser edamski, który jest bardziej sprężysty od goudy i nieco mniej topliwy. Dobrym wyborem będzie też ementaler o lekko orzechowym smaku oraz halloumi, który w czasie smażenia mięknie, ale nie zmienia kształtu.
Jak przygotować przekąskę z sera?
Przygotowanie tej przekąski z sera jest bardzo proste. Ser wystarczy pokroić w grubsze słupki, obtoczyć w panierce, a potem usmażyć. Panierkę robi się z mąki, jajka i tartej bułki. Jeśli chcecie, by panierka była grubsza i bardziej chrupiąca, możecie zrobić podwójną. Czyli po obtoczeniu w tartej bułce ponownie obtoczcie ser w jajku i znowu w tartej bułce. Po zdjęciu z patelni osączcie ser z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać przekąskę z sera?
Do chrupiącej przekąski z sera dobrze jest podać dip do maczania. Może to być np. dip majonezowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy. Dobrze też będzie pasował ketchup. Jeśli chcecie podać tę przekąskę na kolację, zaserwujcie do niej lekką surówkę, np. sałatę z dodatkami.